Nysa, Bracka 7, 77 433 55 99

TWARÓG BIAŁY Z MLEKA KROWIEGO


Opis

Nie ma jak "wilamowicki twaróg". O puszystej konsystencji i smaczny. Podstawa wielu dań i wypieków ale smaczny też jako dodatek do lokalnego tradycyjnego pieczywa. Pyszny sam w sobie ale i z ciekawymi dodatkami. Wilamowice Nyskie to miejscowość o charakterze rolniczym. W większości zamieszkała jest przez ludność napływową, głównie z kresów, przywiązaną do swoich tradycji. Lokalna społeczność skupia się aktywnie na pracy wokół idei przekazywania tradycji kulinarnych następnym pokoleniom. Ze względu na dużą liczbę krów mlecznych, których hodowlą zajmuje się większość mieszkańców wsi, mleko jest produktem ogólnodostępnym, a każda gospodyni wykonuje twaróg we własnym gospodarstwie domowym.

Stowarzyszenie na Rzecz Odnowy i Rozwoju Wsi „Sami Sobie” oraz Miłośników Sztuki Kulinarnej i Regionalnych Przysmaków z Wilamowic Nyskich zrealizowało projekt, w wyniku którego we wrześniu 2014r. odbyło się uroczyste otwarcie wsi tematycznej pod nazwą "Kulinarny Skarbiec". Głównym celem projektu był rozpropagowanie wsi ale także zachowanie pamięci o smakach dzieciństwa: przepisach, które powoli odchodziły w niepamięć. Dziś, dzięki zaangażowaniu aktywnych osób, goście odwiedzający Wilamowice mogą zdegustować dania, które uzyskały tytuł produktu lokalnego jak też i inne. Dzięki dofinansowaniu ze środków Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 wyposażono też profesjonalnie kuchnię, odrestaurowano i uruchomiono stary piec oraz stworzono Piknikowy Zakątek.



Komentarze



Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? ROZUMIEM