Nysa, Bracka 7, 77 433 55 99

ŚLEPY ŚLEDŹ


Opis

Pani Anna Szymanowska, oprócz ciast, potrafi zrobić również takie danie jak ŚLEPY ŚLEDŹ. Smakoszy ryb, którzy nie znają dania, uprzedzamy, iż niekoniecznie zjedzą tradycyjnego śledzia, bo jest to potrawa ... zazwyczaj bez ryby. Czy tak jest również w tym przypadku? Oczywiście tak. Podstawowe składniki dania to ziemniaki w mundurkach i zalewa śmietanowa. Ziemniaki w miarę możliwości wybierane są tak, aby były podobnej wielkości, następnie należy umyć je i ugotować w wodzie z solą bez obierania ze skórki. Składową zalewy jest śmietana (preferowana do zup i sosów), może być jogurt naturalny przyprawiony na słodko kwaśny smak octem i cukrem z dodatkiem soli i pieprzu. Kolejnymi składnikami są cebula, jabłka i kiszone ogórki pokrojone w kostkę. Po pokrojeniu składniki miesza się z zalewą i podaje z ziemniakami. Ślepy Śledź serwowany jest jako danie obiadowe lub przekąska. Zapraszamy i życzymy "smacznego".



Komentarze



Ta strona używa plików cookie w celu usprawnienia i ułatwienia dostępu do serwisu oraz prowadzenia danych statystycznych. Dalsze korzystanie z tej witryny oznacza akceptację tego stanu rzeczy.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies? ROZUMIEM