Opis
W miejscu, do którego można dojść od rynku w zaledwie 3 min, w 2005 roku powstała 5-hektarowa winnica. Optymalne nachylenie zbocza, dobra gleba, lekka piaszczysta ziemia z grubszym rumoszem kwarcowym, łagodne zimy i ciepłe lata - wszystko to daje idealne warunki do uprawy winorośli.
Hoduje się tu odmiany białe: Kerner, Kernling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Siegerrebe, Chardonnay, Traminer, Riesling, Johaniter, Seyval Blanc oraz czerwone: Pinot Noir (cztery klony), Acolon, Cabernet Cortis, Regent i Rondo. Pierwsze roczniki win z Paczkowa degustowane w gronie znawców uzyskały wysokie noty.
U podnóża winnicy, tuż obok zabytkowej stodoły z XVIII wieku, stoi jeszcze bardziej zaawansowana w latach zabytkowa obora. W tym odrestaurowanym budynku znajduje się winiarnia oraz pomieszczenia gdzie produkujemy nasze wina.