Opis
Jedną z najdbardziej znanych kulinarnych wizytówek Gminy Otmuchów, znanej i nagradzanej w całej Polsce, jest "sandacz po otmuchowsku". Wg znawców ryba powinna być podawana w potrawie, mięso powinno być duszone pod pokrywką w sosie przygotowanym z warzyw i zaprawiane śmietanką albo mlekiem, tak aby danie miało konsystencję gulaszu rybnego. Podobno jednym ze składników dania ma być"trawa" - tak lokalni kucharze nazywają przyprawy, które na dziko rosną na okolicznych łąkach.
Ten i wiele innych przepisów znajdziecie w wydanej pierwszy raz w 2020 r., podczas 47. Lata Kwiatów w Kałkowie, nowej książce kucharskiej: "Kulturalne i kulinarne dziedzictwo gminy Otmuchów". W publikacji znalazły się m.in. przepisy lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich oraz zaprezentowano też lokalny strój regionalny; któy ma łączyć 3 kultury: góralską, kresową i autochtoniczną, czyli te, które reprezentuje ludność, zamiekszująca obecnie w gminie.
Ten przewodnik kulinarny wydano w języku polskim, angielskim i albańskim (sic!), w tym ostatnim ze względu na nawiązane relacje gminy z tym właśnie krajem.
Przepis na tą potrawę znajdziecie również tutaj.
Samcznego!