Opis
Pani Anna Szymanowska, oprócz ciast, potrafi zrobić również takie danie jak ŚLEPY ŚLEDŹ. Smakoszy ryb, którzy nie znają dania, uprzedzamy, iż niekoniecznie zjedzą tradycyjnego śledzia, bo jest to potrawa ... zazwyczaj bez ryby. Czy tak jest również w tym przypadku? Oczywiście tak. Podstawowe składniki dania to ziemniaki w mundurkach i zalewa śmietanowa. Ziemniaki w miarę możliwości wybierane są tak, aby były podobnej wielkości, następnie należy umyć je i ugotować w wodzie z solą bez obierania ze skórki. Składową zalewy jest śmietana (preferowana do zup i sosów), może być jogurt naturalny przyprawiony na słodko kwaśny smak octem i cukrem z dodatkiem soli i pieprzu. Kolejnymi składnikami są cebula, jabłka i kiszone ogórki pokrojone w kostkę. Po pokrojeniu składniki miesza się z zalewą i podaje z ziemniakami. Ślepy Śledź serwowany jest jako danie obiadowe lub przekąska. Zapraszamy i życzymy "smacznego".